top of page

7 Petua Terbaik untuk Mengupah Pembantu Rumah di Singapura: Panduan Komprehensif untuk Memudahkan...

Jackie Tay

9 min membaca

May 4, 2023

3

0

0
Dalam dunia yang sibuk hari ini, banyak keluarga Singapura bergelut untuk mengendalikan kerja rumah dan mengimbangi kerja dan kehidupan peribadi. Mengupah pembantu rumah di Singapura boleh menjadi cara yang berguna untuk mengekalkan rumah yang kemas dan teratur, memberikan anda lebih banyak masa untuk keutamaan anda. Walau bagaimanapun, proses pengambilan pembantu rumah boleh menjadi mencabar, terutamanya bagi majikan kali pertama. Itulah sebabnya kami telah mengumpulkan 7 petua teratas untuk mengupah pembantu rumah di Singapura. Petua ini bertujuan untuk memudahkan carian anda dan membantu anda mencari pembantu yang sesuai untuk rumah anda.


Dalam panduan lengkap ini, kami akan bercakap tentang kepentingan mengetahui keperluan dan jangkaan anda, mengurus keperluan undang-undang dan bekerjasama dengan agensi pembantu rumah yang boleh dipercayai. Kami juga akan berkongsi petua berguna tentang menemu duga calon, menyemak latar belakang mereka dan mengekalkan hubungan kerja yang baik. Dengan mengikuti petua ini, anda boleh menikmati kelebihan mempunyai pembantu rumah yang boleh dipercayai dan mahir di rumah Singapura anda.


Tentukan keperluan anda


Sebelum anda mencari pembantu rumah yang sempurna, adalah penting untuk menilai keperluan isi rumah anda dan menetapkan tugas yang anda mahu pembantu rumah anda kendalikan. Ini akan membolehkan anda mencari calon yang sesuai dengan kemahiran dan pengalaman yang diperlukan untuk pekerjaan itu.


Mengenal pasti kerja rumah dan tanggungjawab


1. Senaraikan semua tugas yang anda mesti bantu, seperti membersihkan, memasak, mencuci pakaian, menyeterika dan penjagaan kanak-kanak atau orang tua.


2. Tentukan tahap kepakaran yang diperlukan untuk setiap tugas. Sebagai contoh, adakah mereka perlu menjadi tukang masak profesional atau seseorang yang boleh menyediakan makanan ringkas?


3. Fikirkan tentang keperluan unik, seperti mempunyai pengasuh yang berpengalaman dalam menjaga orang berkeperluan khas.


Pembantu rumah sepenuh masa lwn. sambilan


Tetapkan belanjawan anda dan jumlah kerja yang diperlukan untuk memutuskan sama ada anda memerlukan pembantu rumah sepenuh masa atau separuh masa.


  • Pembantu rumah sepenuh masa: Pekerja tetap yang bekerja enam hari seminggu, memberikan bantuan berterusan dan bersedia untuk kecemasan.

  • Pembantu rumah sambilan: Bagus untuk rumah yang lebih kecil dengan kerja yang kurang, menawarkan pilihan dan penjadualan yang fleksibel.


Fikirkan tentang kebaikan dan keburukan bagi setiap pilihan apabila anda memutuskan perkara yang perlu dilakukan. Anda harus memikirkan perkara seperti berapa banyak privasi yang anda inginkan, jika anda memerlukan bantuan sepanjang masa, dan berapa banyak kos untuk mendapatkan pembantu rumah bekerja untuk anda. Luangkan masa untuk memikirkan keperluan dan kehendak anda untuk mendapat peluang yang lebih baik untuk mencari pembantu rumah di Singapura yang sangat sesuai untuk keluarga anda.


Pembantu Indonesia, Filipina atau Burma?

Pembantu dari negara yang berbeza mungkin mempunyai kekuatan, kemahiran dan kos yang berbeza-beza - adalah baik untuk mengambil kira perkara ini juga. Agensi seperti Best Home Employment telah memberikan beberapa pemahaman span> untuk pemahaman anda.

Fahami keperluan undang-undang


Mengupah pembantu rumah di Singapura melibatkan pematuhan kepada keperluan undang-undang tertentu yang ditetapkan oleh Kementerian Tenaga Manusia ( IBU). Sebagai majikan, adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memahami dan mematuhi peraturan ini. Melakukannya akan memastikan proses pekerjaan yang lancar dan sah.


Peraturan permit kerja


1. Mohon permit kerja untuk pembantu rumah anda melalui MOM tapak web, kerana ia wajib untuk semua domestik asing pekerja di Singapura.


2. Biasakan diri anda dengan sistem levi. Sistem ini memerlukan majikan membayar yuran bulanan kepada kerajaan kerana mengambil pekerja domestik asing.


3. Pastikan pembantu rumah anda menjalani pemeriksaan kesihatan dalam tempoh dua minggu selepas ketibaannya di negara ini dan setiap enam bulan, seperti yang diamanahkan oleh MOM.

Insurans mandatori


1. Beli insurans kemalangan peribadi untuk pembantu rumah anda. Ini akan melindunginya sekiranya berlaku kemalangan, kecederaan atau kematian semasa tempoh pekerjaannya.


2. Lindungi polisi insurans perubatan dengan perlindungan minimum SGD 15,000 setahun untuk kos rawatan pesakit dalam dan pembedahan sehari.


3. Pertimbangkan untuk membeli perlindungan insurans tambahan, seperti penjagaan pesakit luar atau rawatan pergigian. Ini akan memberikan pembantu rumah anda perlindungan dan faedah yang lebih baik.


Dengan memahami dan mematuhi keperluan undang-undang untuk mengambil pembantu rumah di Singapura, anda boleh mengelakkan isu atau penalti yang berpotensi dan memastikan proses pekerjaan yang berjaya. Ini juga menunjukkan komitmen anda untuk menyediakan persekitaran kerja yang selamat dan adil untuk pembantu masa depan anda.


Pilih agensi pembantu rumah yang bereputasi: Pekerjaan Rumah Terbaik


Bekerja dengan agensi pembantu rumah yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai, seperti Pekerjaan Rumah Terbaik, boleh memudahkan proses pengambilan pekerja. Ini akan meningkatkan peluang anda untuk mencari calon yang sesuai untuk isi rumah anda. Inilah sebabnya bekerjasama dengan kami ialah pilihan yang tepat untuk mengupah pembantu rumah di Singapura:


Rekod prestasi Pekerjaan Rumah Terbaik


1. Ditubuhkan pada 1996, Pekerjaan Rumah Terbaik kekal sebagai salah satu agensi pekerjaan paling aktif dan bereputasi di Singapura.< /p>


2. Dengan rangkaian luar negara yang luas, sumber dan komitmen terhadap kecemerlangan, agensi kami telah membantu ramai keluarga mencari padanan terbaik untuk keperluan mereka.


3. Pekerjaan Rumah Terbaik berbangga dengan latihan kurikulum untuk memastikan pembantu mereka dilengkapi dengan kemahiran yang diperlukan untuk cemerlang dalam pekerjaan mereka. Pengarah kami secara peribadi bekerjasama dengan jurulatih tempatan di negara asal untuk menyampaikan pengetahuan kepada pembantu walaupun sebelum menemui perlawanan mereka, dan latihan diteruskan sehingga tiba di Singapura serta selepas penempatan.


Kepakaran dan perkhidmatan diperibadikan


1. Kakitangan kami yang berpengalaman di Best Home Employment mahir dalam mengendalikan pertanyaan berkaitan pekerjaan yang kompleks dan boleh membimbing anda melalui keseluruhan proses.


2. Kami menumpukan pada menyediakan pengalaman pelanggan yang terbaik dan komited untuk membantu anda memutuskan jenis bantuan domestik yang anda perlukan.


3. Kami mempunyai pangkalan data yang terdiri daripada semua data pembantu, yang boleh anda lihat dari keselesaan rumah anda untuk memulakan proses pemilihan. Kami telus dalam penilaian mereka terhadap setiap pembantu rumah dan memberikan pemerhatian sehingga butirannya, termasuk sama ada pembantu memakai cermin mata atau mempunyai sebarang tatu badan. Pasukan pengambilan mereka hanya memerlukan satu panggilan telefon untuk membantu anda melalui keseluruhan proses pengambilan pekerja.


4. Tidak semua agensi memberikan bantuan sambilan dan Pekerjaan Rumah Terbaik adalah salah satu daripada segelintir di Singapura yang boleh. Jika anda memerlukan bantuan berkala, kami hanya menyediakan perkhidmatan untuk anda!


Ketenangan fikiran dan sokongan berterusan


1. Apabila anda memilih Pekerjaan Rumah Terbaik, anda mendapat ketenangan fikiran. Anda mendapat rakan kongsi yang akan menyokong anda sepanjang proses menggaji pembantu rumah asing.


2. Komitmen kami terhadap kepuasan anda memastikan bahawa anda akan menerima perkhidmatan pelanggan terbaik dan sokongan.


Jangan lepaskan peluang untuk mencipta rumah terbaik anda dengan bantuan Pekerjaan Rumah Terbaik. Hubungi mereka sekarang untuk perundingan tanpa obligasi dan alami proses yang lancar untuk mengupah pembantu rumah di Singapura yang disesuaikan dengan keperluan anda. Bekerjasama dengan pakar dan nikmati ketenangan fikiran sambil anda mencari bantuan domestik yang sempurna untuk isi rumah anda.


Temuduga bakal calon


Sebaik sahaja anda mempunyai senarai pendek calon disediakan oleh agensi pembantu rumah anda yang dipercayai, seperti Pekerjaan Rumah Terbaik, langkah penting seterusnya ialah menjalankan temu duga. Ini akan membantu anda menilai personaliti calon, pengalaman kerja dan kesesuaian untuk keperluan isi rumah anda. Walaupun ini biasanya dilakukan melalui cara maya, Best Home Employment ialah salah satu daripada beberapa agensi di Singapura yang layak untuk Skim Penempatan Lanjutan, yang bermaksud bahawa kami dapat membawa masuk pembantu walaupun sebelum mereka menemui perlawanan. Ini membolehkan majikan bertemu secara fizikal dan menemu bual bakal pembantu, membolehkan pemahaman yang lebih baik tentang calon terpilih sebelum pengesahan.


Menyediakan soalan temu bual


1. Buat senarai soalan berkaitan yang menangani keperluan khusus anda, seperti penjagaan kanak-kanak, penjagaan orang tua, memasak dan pembersihan.


2. Sertakan soalan tentang pengalaman kerja, kekuatan dan kelemahan calon sebelum ini, serta persekitaran kerja pilihan mereka.


3. Pertimbangkan untuk bertanya soalan situasi atau penyelesaian masalah untuk mengukur keupayaan mereka menangani situasi yang mencabar dan membuat keputusan termaklum.


Menilai personaliti dan pengalaman kerja


1. Semasa temu duga, perhatikan kemahiran komunikasi, gelagat dan sikap calon, kerana ini adalah faktor penting dalam mewujudkan hubungan kerja yang harmoni.


2. Ambil perhatian terhadap jawapan mereka kepada soalan anda dan tentukan sama ada pengalaman mereka sejajar dengan keperluan isi rumah anda.


3. Bincangkan jangkaan mereka dan pastikan mereka mempunyai pemahaman yang baik tentang tugas dan tanggungjawab mereka.


Ingat, mencari pembantu rumah yang sesuai untuk rumah anda melangkaui kemahiran dan pengalaman mereka; personaliti dan keserasian mereka dengan keluarga anda adalah penting. Dengan menjalankan temu bual menyeluruh, anda boleh membuat keputusan termaklum dan memilih pembantu rumah yang akan menjadi tambahan yang berharga kepada isi rumah anda di Singapura.


Sila ambil perhatian bahawa tidak semua pembantu fasih berbahasa Inggeris dan/atau Mandarin kerana itu bukan bahasa ibunda mereka, alangkah baiknya jika anda boleh bersabar dan memahami semasa bercakap dan pada masa hadapan, bekerja dengan mereka dan tahu bahawa dengan masa dan latihan, kemahiran bahasa mereka pasti akan bertambah tajam! Pasukan pengambilan Pekerjaan Rumah Terbaik gembira untuk memudahkan temu duga, dan mereka menyediakan kursus latihan serta program bantu diri untuk membantu pembantu dalam bidang ini juga.


Bincangkan syarat dan gaji pekerjaan


Selepas mengenal pasti calon yang sesuai, adalah penting untuk berbincang dan bersetuju dengan syarat dan gaji pekerjaan sebelum memuktamadkan proses pengambilan pekerja. Ini akan membantu menetapkan jangkaan yang jelas dan memastikan hubungan kerja yang harmoni. Satu perkara penting untuk perbincangan ialah pada hari rehat - sila ambil perhatian bahawa sejak Januari 2023, ia adalah dimandatkan oleh Kementerian Tenaga Manusia bahawa semua pembantu rumah mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu hari rehat sebulan yang tidak boleh diimbangi dengan pampasan gaji.


Merundingkan gaji yang berpatutan


1. Selidik purata gaji pembantu rumah di Singapura, dengan mengambil kira faktor seperti pengalaman, kemahiran dan skop tugas mereka.


2. Bersedia untuk berunding, dengan mengambil kira jangkaan calon dan belanjawan anda.


3. Perlu diingat bahawa menawarkan gaji yang kompetitif boleh membantu menarik dan mengekalkan pembantu rumah yang mahir dan berdedikasi.


Mewujudkan jangkaan yang jelas


1. Gariskan dengan jelas tanggungjawab kerja, waktu bekerja dan sebarang tugas tambahan yang akan ditanggung oleh pembantu rumah.


2. Bincangkan dasar mengenai hari cuti, cuti dan cuti umum, serta sebarang peraturan yang berkaitan dengan isi rumah anda.


3. Pastikan kedua-dua pihak mempunyai pemahaman bersama tentang terma dan syarat pekerjaan, termasuk tempoh percubaan dan prosedur untuk pemberhentian.


Dengan membincangkan syarat pekerjaan dan gaji secara terbuka, anda boleh mewujudkan hubungan kerja yang telus dan adil dengan pembantu rumah anda. Ini akan membantu meminimumkan salah faham dan memastikan bahawa anda dan pembantu rumah anda berada di halaman yang sama, memupuk persekitaran yang positif dan produktif dalam rumah tangga Singapura anda.


Pastikan persekitaran tempat tinggal yang selesa


Mewujudkan persekitaran hidup yang selesa dan menghormati pembantu rumah anda adalah penting untuk mengekalkan hubungan kerja yang positif dan berkekalan. Ini bukan sahaja membantu mereka berasa dihargai tetapi juga menyumbang kepada kesejahteraan dan kepuasan kerja mereka.


Selain persekitaran yang menggembirakan, berikan juga ruang fizikal dan emosi kepada pembantu anda untuk berehat dan mengecas semula!

Menyediakan penginapan yang sesuai


1. Sediakan ruang kediaman peribadi dan selesa untuk pembantu rumah anda. Pastikan mereka mempunyai akses kepada kemudahan asas seperti katil, ruang simpanan dan privasi.


2. Pastikan keadaan hidup mematuhi garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Tenaga Manusia (MOM) di Singapura.


3. Jika pembantu rumah anda separuh masa, pastikan mereka mempunyai kawasan yang ditetapkan untuk menyimpan barang-barang mereka dan berehat.


Menghormati perbezaan budaya


1. Luangkan masa untuk memahami latar belakang budaya, tradisi dan adat resam pembantu rumah anda, kerana ini akan membantu anda membina hubungan yang saling menghormati.


2. Berhati-hati dengan sekatan atau pilihan makanan mereka, dan menampungnya sebanyak mungkin.


3. Galakkan komunikasi terbuka dan sediakan ruang selamat untuk pembantu rumah anda berkongsi kebimbangan, maklum balas atau cadangan mereka.


Dengan memastikan persekitaran yang selesa dan menghormati perbezaan budaya pembantu rumah anda, anda boleh mewujudkan suasana yang positif di rumah anda. Ini akan membawa kepada kepuasan kerja yang lebih tinggi dan prestasi yang lebih baik daripada pembantu rumah anda.


Kekalkan hubungan kerja yang sihat


Mempunyai hubungan yang baik dengan pembantu rumah anda adalah penting untuk rumah tangga yang bahagia dan berjaya. Bercakap, menghormati antara satu sama lain dan memberi maklum balas adalah perkara penting untuk hubungan majikan-pembantu rumah yang baik.


Untuk pembantu yang baharu kepada keluarga anda dan Singapura, beri mereka sedikit masa untuk menyesuaikan diri dan berintegrasi dengan persekitaran baharu mereka - lagipun, bukan mudah untuk datang ke negara asing yang jauh dari orang tersayang!
Saluran komunikasi terbuka


1. Wujudkan talian komunikasi yang jelas dengan pembantu rumah anda. Galakkan mereka untuk menyuarakan kebimbangan, keperluan atau cadangan mereka.


2. Pupuk persekitaran di mana pembantu rumah anda berasa selesa membincangkan sebarang isu atau cabaran yang mungkin mereka hadapi dalam kerja mereka.


3. Atasi sebarang salah faham atau salah komunikasi dengan tenang. Ini akan membantu mengelakkan kebencian atau ketegangan dalam rumah tangga.


4. Bersabar dengan pembantu anda jika dia tidak fasih berbahasa Mandarin/Inggeris, memerlukan masa untuk mempelajari bahasa baharu. Terangkan perkara kepadanya secara perlahan-lahan dan lama kelamaan, komunikasi pasti akan menjadi lebih mudah.


Maklum balas dan penilaian tetap


1. Berikan maklum balas yang berguna tentang kerja pembantu rumah anda, tunjukkan mata baik mereka dan perkara yang boleh mereka lakukan dengan lebih baik.


2. Berbincang secara berkala tentang kemajuan mereka, tangani sebarang kebimbangan dan buat matlamat untuk masa depan.


3. Terima kasih kepada pembantu rumah anda atas kerja keras mereka, kerana ini akan membuatkan mereka berasa gembira dan ingin terus melakukan yang terbaik.


Mengekalkan hubungan yang baik dengan pembantu rumah anda menjadikan rumah anda tempat yang bagus. Ini membantu pembantu rumah anda berasa gembira dalam pekerjaan mereka dan memastikan rumah anda berjalan lancar, memberikan anda ketenangan fikiran.


Kesimpulan


Ringkasnya, mengupah pembantu rumah yang sesuai untuk rumah anda di Singapura adalah lebih mudah apabila anda mengikuti 7 petua teratas ini. Mengetahui keperluan anda, mematuhi peraturan, dan mempunyai hubungan yang baik adalah langkah penting untuk pengambilan pekerja yang mudah dan berjaya. Dengan menggunakan agensi pembantu rumah yang dipercayai seperti Pekerjaan Rumah Terbaik, proses menjadi lebih mudah dan anda mendapat bantuan pakar untuk mencari pembantu rumah terbaik untuk rumah anda.


Jangan tunggu untuk menjadikan rumah anda lebih baik dengan pembantu rumah yang profesional dan penyayang. Hubungi Pekerjaan Rumah Terbaik hari ini untuk mendapatkan perundingan percuma dan biarkan pasukan mahir kami membantu anda melalui keseluruhan proses. Dengan Pekerjaan Rumah Terbaik, anda boleh berasa tenang mengetahui anda mempunyai pasangan yang bersedia untuk membantu anda mencari pembantu rumah yang sesuai untuk rumah anda di Singapura.